Zwem-ABC

Iedereen die bij ons leert zwemmen wordt opgeleid voor het Zwem-ABC van de Nationale Raad Zwemveiligheid.
Het Zwem-ABC is de basis van goed zwemonderwijs. Je voldoet aan de Nationale Norm Zwemveiligheid als je het Nationaal Zwemdiploma C van de Nationale Raad Zwemveiligheid op zak hebt. Zwemveiligheid kan je alleen behouden door oefening. Het is belangrijk om te blijven zwemmen.

Zwemdiploma A
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad zonder attracties. Zwemdiploma A is de opstap naar Zwemdiploma B en het complete Zwem-ABC.

Zwemdiploma B
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling. Zwemdiploma B is de tussenstap naar Zwemdiploma C = Nationale Norm Zwemveiligheid.

Zwemdiploma C = Nationale Norm Zwemveiligheid
Je beheerst vaardigheden voor een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag, zoals recreatieplassen en bredere sloten/vaarten (behalve in de zee). Met dit diploma voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

Het complete Zwem-ABC is een paspoort voor een leven lang zwemplezier.

Zwemveiligheid
Bij het Zwem-ABC ligt een belangrijk accent op het veilig zijn in het water.

Al vanaf de eerste zwemlessen wordt hier aandacht aan besteed. Het watervrij maken van de kinderen speel hierbij een hele belangrijke rol. Hier wordt de basis gelegd voor het leren zwemmen. Er wordt geoefend met vallen en opstaan, in het water springen en uit het water klimmen, drijven op de borst en rug, draaien van borst naar rug naar borst, onderwater gaan, onderwater kijken en zoeken. Deze zaken zorgen ervoor dat kinderen het water leren kennen en zich er prettig in gaan voelen.

Ook met kleren aan in het water zijn komt aan de orde. Al vanaf de eerste lessen wordt er regelmatig met kleding aan gezwommen. Het survival aspect speelt bij de opleiding een belangrijke rol.

Veel oefeningen worden in spelvorm aangeboden, omdat dat voor jonge kinderen de beste manier is om iets te leren. Denk dus niet dat het kind alleen maar speelt in het water. Ieder spel heeft een bedoeling. Na deze periode van watervrij maken is het tijd voor de volgende fase: de zwemslagen.

Zwemslagen en nog meer vaardigheden
Bij het Zwem-ABC leren kinderen vanaf het begin vier zwemslagen: enkelvoudige rugslag, schoolslag, borstcrawl en rugcrawl. Er wordt veel aandacht besteed aan allerlei oefeningen in diep water, zoals verschillende manieren van in het water gaan, onder water zwemmen, klimmen en klauteren op een vlot en op de kant en naar de bodem gaan. Deze vaardigheden leert een kind om zich in onverwachte situaties te kunnen redden en om plezier te hebben in het water.

Twee of drie zwemlessen per week
Afhankelijk van het diploma waarvoor geoefend wordt heeft uw kind 2 of 3 keer per week les. Een les duurt 25 min. waarbij het streven is dat elke les door dezelfde instructeur wordt gegeven.

Lestijden
De zwemlessen zullen het gehele seizoen tussen 16.30-18.35 uur plaatsvinden (uitzonderingen daargelaten). Ook tijdens de zomervakantie wordt er gewoon lesgegeven.

Tarieven
Om zwemlessen bij ons te kunnen volgen dient uw kind in het bezit te zijn van een geldig toegangsbewijs en een leskaart. De kosten hiervoor kunt u elders op deze website vinden. Klik hier om de tarieven te bekijken. 

Aanmelden
Wilt u uw kind aanmelden voor zwemlessen bij Zwembad Hattemat, dan kan dit via onderstaande link.